Wednesday, October 7, 2009

my mom's nasi dagang... (nasinye)


last weekend, a family friend datang bertandang...
berbetulan pulak dgn majlis pertunanangan ahli terakhir 5manir boyz club...
so jadilah majlis rumah tertutup secara xrasmi...
yg disertai oleh keluarga encik maliki n puan asmahayu...

so,the menu is my mom's nasi dagang...(not my mom's chicken rice)
sy pun dh lame xbuat sebenarnye nasi dagang ni...last buat,raye haji dua tahun lepas..
so,sebagai tukang masak amatur,sy hanya berdoa supaya menjadila nasi dagang sy tu nnt...hehe
n i hope my mom would be proud of me...

so,kt sini sy nk share la resepi nasi dagang mak saya ni...yg mane skrg ni jd nasi dagang sy...
xla sesedap nasi dagang mak saya...
bolehla dari tak ada...

firstly...utk nasi...
bahan2nye:
4 pot beras + 1 pot beras pulut dibasuh bersih...
(rendam seketika untuk jamin kelembutan nasinye nnt...)
7-8 ulas bawang merah di mayang2..
sedikit halia juge dimayang...
sedikit halba...
2cawan santan (taruk garam sikit supaya nasi rase sedap n lemak2 sikit)

cara2 memasak nasi:
panaskan periuk kukusan...
bile dh menggelegak airnye,
kukuslah beras yg direndam td...
letakkan bawang n halia yg dimayang n halba kt tgh2...
tunggu dalam 15minit...
angkat....tuangkan nasi ke dalam dulang or besen besar..
harung dgn secawan santan yg pertama...masukkan sikit2 je tau santannye...
peringatan: dicadangkan guna sudip kayu...lebih tradisi...hehe

siap harungan yang pertama,kukus lagi sekali...
bila dh lepas 15 minit ke 29 minit lebih kurang (in the meantime,check a jugak nasi tu dh betul2 masak or mentah lagi,kalo dh masak,,,,)
angkat n tuang lagi sekali ke dalam dulang or besen besar td...
masukkan santan cawan yg kedua....
tuang sikit kemudian harung,tuang lagi kemudian harung, tuang lagi n harung lagi...
( santan ni tuang biar menyeluruh ke atas nasi tu...supaya nasi dapat santan tu sama rata...)
untuk harungan yg kedua ni,pastikan harung agak lame n sampai betul2 puas hati...
sbb kalo xbetul2 harung,nasi boleh cepat jd basi...
dh siap harung kali kedua ni,siapla nasi kita...

sekian dulu untu bahagian nasi...selamat mencuba...
untuk puan asiah n puan asmahayu,sori sbb lambat mengepos entry ini...
duk susun ayat bagaimana nk post resepi...
susah juga rupenye nk jd hos rancangan masakan ni...hehe

2 comments:

  1. harung tu,tuang santan atas nasi tu pastu mcm gaul dgn sudip kayu...ayah tau...sy penah buat dgn ayah kt kuttab dulu...

    ReplyDelete