Wednesday, October 7, 2009

my mom's nasi dagang... (lauknye)



makan nasi dagang mesti nk ada lauknye...
so,nasi dagang lauknya xdapat tidak mestilah gulai ikan tongkol
atau kalau kt kampung saya lebih mesra dgn name ikan aye....
saya penah cube lauk gulai udang(katanya lauk bagi hidangan diraja),,
tapi xdpt lawan a dgn rase ble mkn dgn gulai ikan aye ni...
lebih ppallok org manir kata...

oklah,jom kita tgk mcmne nk wat gulai ikan ni...
(sukatan ditentukan sendiri ikut sukatan nasi n size ikan...)
ada dua peringkat untuk menyediakan gulai ikan aye ni...

peringkat pertama:(mengukus ikan aye)
ikan dibersihkan n dipotong2...
potong lengkuas...lagi bnyk lagi bagus...
4-5 keping asam keping...
garam secukup rase...
masukkan ikan n semua bahan2 ni ke dalam periuk,letak atas dapur...
letak air sikit je ye,dlm secawan mcmtu...untuk ikan kukus ni xperlu air bnyk...
periuk perlulah ditudung ye...
sekiranya ikan agak buruk or kurang segar,masukkan sedikit madu or gula melaka untuk mengembalikan keremajannye..
bila dh masak,tutup apinye....jom tgk next step pulak....

peringkat kedua:(menggulai ikan aye)
bahan2nye:
(bahan a)
bawang besar 4ulas
bawang putih 6-7 ulas
seruas jari kelingking halia
seruas jari kelingking kunyit hidup
seruas jari manis lengkuas
(bahan2 ni diblend ye)

(bahan b)
cili kering yg dh diblend..

(bahan c)
rempah kari...
(sekiranya berkunjung ke terengganu,bolehla mendapatkan rempah gulai nasi dagang kt pasar payang...tp kalau xde rempah gulai nasi dagang ni, guna rempah kari biasa pun boleh...sy pun guna rempah kari adabi tu je...)

bile dh siap sume bahan2 ni,
gaul bahan (a+b+c) dalam satu mangkuk...

santan...(ikut jumlah ikan yg kita nk buat a...agak2 a...)
garam
gula melaka
asam keping
lada jarum

cara2nye
panaskan periuk
masukkan santan n gaulan bahan a+b+c td...
(sesetengah org suke tumis dulu bhn2 ni,tp mak sy xsuke sbb too much cholesterol...santan lagi n minyak kn...)
kacau ye...
bila dh menggelegak bnyk kali n dh mcm pecah minyak,
masukkan ikan aye yg dikukus td,
masukkan 3keping asam keping,
sedikit gula melaka,
sesudu gula,
garam secukup rase,
untuk lebih rase masukkan air or kuah dr ikan kukus td...
masak sambil nyanyi dgn riang ria...
masukkan lada jarum tu dgn tangkai2nye sekali...
(cuci bersih2 n xperlu potong...pilih lada yg elok yg segar a,jgn yang dh hitam tangkainye...isy...)
kalo penggemar pak aji,bolehla masukkan sikit pakcik aji tu...
(my mr husband xsuke pak aji tu...)

agak2 dh masak,rase la dh cukup ke semua perasaannye...tambahla mane2 yang xcukup...

makan nasi dagang kne acarnye barula kick....
nk buat acarnye mcm biasala kne ada;

timun batang
carrot
lada besar
3batang lada jarum
bawang besar
cuka
garam
gula
sikit je air masak

potong2 mcm biasa timun n carrot n lada besor n lada jarum tu
masuk dlm besen kecik (agak2 muat n lawas a nk gaul2 nanti..)
mayang bawang besor tu,masuk dlm besen td
buh cuka,gula sket,garam sket,air masak sket....
gaul gaul gaul gaul...
lame2 pun xpe...lagi sedap...
dh siap..
haaa blehla dihidangkan bersama nasi td...
jemput mencuba n jemput makan ye...

alhamdulillah dh selesai...
huh...susahnye nk menyusun ayat nk mengehos program masakan ni...
berpeluh2...sampai adam yg tido pun dh bgn balik...huhu...

1 comment: